Doe-boerderij

Met z'n allen aan het werk.

Met z’n allen aan het werk.

Onze doe-boerderij is in de eerste plaats een kleinschalige boerderij, waar we naast de agrarische productie, zorg en begeleiding geven aan mensen met een sociale, lichamelijke of psychische hulpvraag. Als je bij ons op de doe-boerderij werkt, gaan we uit van het algemene beginsel dat mensen leren door zelf te ervaren. Vaak hebben ze een duidelijke rol in het agrarische productieproces. Niet hun tekorten maar juist hun kunnen wordt er benadrukt. Eigenlijk ervaart bijna ieder mens het als vanzelfsprekend dat werken op de boerderij gezondmakend kan zijn omdat er in de natuur wordt gewerkt. De kleinschaligheid, de rust en de veiligheid, het actief en doelgericht bezig zijn, het beroepen op eigen kunnen, moeten het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde vergroten.

Doelstelling
Werken op een doe-boerderij beoogt eigenlijk de ontplooiing van de hele persoon. Zowel de sociale, emotionele als cognitieve kant wordt aangesproken. Afhankelijk van de vrijwilliger krijgen die doelen een nadere invulling. Belangrijk is een gevarieerd aanbod, waarbij de vrijwilliger de werkzaamheden zo zelfstandig mogelijk kan uitvoeren. Werkzaamheden kunnen afronden is belangrijk voor het zelfvertrouwen. Succes geeft een tevreden gevoel en vergroot het zelfbeeld.

Doelgroep
Afhankelijk van de individuele mogelijkheden, omstandigheden en doelstelling is er voor elke doelgroep wel een plek te vinden om werkzaamheden te verrichten op onze doe-boerderij. Daarom kan iedereen met een hulpvraag een kijkje komen nemen om te zien wat we voor elkaar kunnen beteken.

Begeleiding
Onze doe-boerderij biedt werk aan hulpvragers. De term “hulpvragers” zegt het al. De vrijwilliger die op de doe-boerderij werkt vraagt meer aandacht en begeleiding dan een gewone arbeidskracht. De problemen in hun dagelijks leven zijn moeilijk te scheiden van het werk. Dit vraagt van ons, de boer en boerin, inlevingsvermogen, geduld, kunnen motiveren en stimuleren. Het werkklimaat moet goed zijn. Dat betekent dat de vrijwilliger serieus genomen moet worden. Dat erop gelet moet worden dat ze werken en dat iedereen het idee heeft er samen voor te staan. Wij zijn in de eerste plaats boeren en draaien de doe-boerderij op basis van menselijk inzicht en gezond verstand. Juist in deze dagelijkse dingen zit erg veel kracht.

Werkzaamheden / kwaliteiten

Snoetje met haar kleine kroost

Snoetje met haar kleine kroost

 

Er is een breed scala van werkzaamheden die op onze boerderij gedaan kunnen en moeten worden. Op de boerderij hebben we een koe, een aantal varkens, kippen en geiten. Deze dieren hebben uiteraard verzorging nodig. Die verzorging bestaat uit het voeren, water geven, stallen uitmesten en eitjes uithalen, maar ook de dieren zelf hebben aandacht nodig. Op het gebied van tuinbouw zijn we actief in het opkweken en het aan huis verkopen van groenten als pootgoed. Hierbij moeten we denken aan het maken van perspotten en het inleggen van zaad, het verzorgen en het verkopen van de jonge planten.

 

 

Pas gepoote planten in de moestuin.

Pas gepoote planten in de moestuin.

 

 

 

Er is een grote moeshof. Op deze plek worden de zelf opgekweekte planten gepoot. De moeshof dient onkruidvrij gehouden te worden op en natuurlijke, verantwoorde manier. Het verzorgen en later oogsten van de groenten vergt natuurlijk ook erg veel werk. Deze zelf geteelde groenten worden, net als het pootgoed, aan huis verkocht.

 

 

 

Er is een minicamping aanwezig met 10-15 standplaatsen. Ook de camping moet netjes worden onderhouden. Het gras moet op tijd gemaaid en de

Op de camping, is het altijd gezellig.

Op de camping, is het altijd gezellig

sanitaire ruimte moet van tijd tot tijd goed schoongemaakt worden.
Het onderhouden van het erf, vijver en houtsingels. De vijver van 15 bij 35 meter, de houtsingels, het grote erf met zijn pas aangeplante hoogstamboomgaard en de nostalgische schuur zijn toch de visitekaartjes van de boerderij. Daarom vinden wij het erg belangrijk dat alles er netjes, schoon en verzorgd uitziet.

 

 

De kwaliteiten waar wij als zorgaanbieders aan kunnen werken zijn:

  • zelfstandigheid
  • verantwoordelijkheid
  • discipline
  • doorzettingsvermogen
  • ontwikkelen van werkhouding
  • sociale ontwikkeling
  • voldoening